Шортенинг что это такое


Шортенинг — это кондитерский кулинарный жир

Ингредиенты

Категория

соусы и заправки

 

Рецепты

1 рецепт

Шортенинг

Что такое шортенинг? На фото этот продукт выглядит зачастую как брусок обычного масла. Шортенинг — это кондитерский кулинарный жир, чаще всего он применяется для жарки, а также добавляется в тесто, чтобы придать ему пышность и рассыпчатость. Состав у этого продукта довольно сложный, в него входят рафинированные растительные масла, эмульгаторы и антиокислители, а также иногда говяжий жир. Диетологи часто спорят по поводу шортенинга, ведь он имеет и полезные, и вредные свойства. Так, регулярное употребление кулинарных жиров в пищу может негативно сказаться на сердечно—сосудистой системе человека. Однако не стоит недооценивать питательность этого продукта, а также универсальность в использовании. Шортенинг не всегда легко найти в продаже. А чем его можно заменить? Обычно вместо него используют маргарин или сливочное масло.

Рейтинг статьи

Рассказать друзьям

www.edimdoma.ru

Про шортенинг

- кулинарный жир для выпечки и жарки от Nutiva, который некоторые исключительно предприимчивые девушки, судя по отзывам на айхербе, используют зачем-то в косметических целях.

Не то чтобы я много жарю, а уж выпекаю и того меньше, но когда приходится готовить продукты, нуждающиеся в обжаривании на сковороде, поневоле задумаешься, какой жир лучше использовать. Обычно у меня в ходу оливковое масло, очень люблю топленый бараний жир, пробую готовить и на кокосовом. Из интереса как-то купила Nutiva, Organic Shortening, оригинальная смесь красного пальмового и кокосового масел, 15 унций (425 г), продукт в общем понравился и даже прижился на моей кухне (во всяком случае, лишним не стал), покупаю в последний год на айхербе не однократно, аналогов в наших магазинах не заметила.

Из истории продукта. Классическим примером шортенинга считается кулинарный жир Crisco, который с 1911 года выпускает компания Procter & Gamble на основе гидрогенизированного хлопкового масла. Технология, вообще-то была изначально предложена предпринимателям для производства мыла, но американцы нащупали другую золотую жилу, увидев дешевый промышленный способ получения тугоплавких растительных жиров, не портящихся без холодильника и пригодных в пищу. Так родился шортенинг. Трансжиры в гидрогенизированных маслах в те времена никого не смущали (о них попросту еще не знали). Но за 100 с лишним лет существования технологии мир сильно изменился и сейчас даже пресловутый дедушка Crisco выпускается без трансжиров.

Чем хорош шортенинг Nutiva? В составе Nutiva, Organic Shortening только органическое пальмовое масло, а так же нерафинированные красное пальмовое и кокосовое масла холодного отжима. Продукт не гидрирован и и не содержит трансжиров. Сертифицирован QAI, IMO, B Corporation, гордо носит значок USDA organic, не содержит GMO продуктов.

Потребительские качества продукта. Шортенинг приезжает в удобной пластиковой коробочке, заклеен мембраной из толстой фольги под крышкой. Внутри - плотный жир приятного желтого цвета с легким (вернее, слабым) запахом кокоса. Вкус слабовыраженый, нейтральный, не оставляет жирного послевкусия. При комнатной температуре не плавится, храню в холодильнике.

Производитель предлагает использовать этот кулинарный жир для жарки и выпечки.Пробовала его и так и сяк, впечатления сводятся к следующему - пригоден. Но не универсален. Так, классический омлет или глазунья, будучи пожаренными на шортенинге Nutiva приобретают нетипичный для яиц оттенок вкуса, который мне не нравится. Не то чтобы кокосовый... нет, просто какой-то чужеродный. Тоже самое касается любых мясопродуктов или птицы. Вкусовщина, конечно, но такие блюда на топленом бараньем жире мне кажутся вкуснее. Оладушки, приготовленные на шортенинге, становятся слишком тяжелыми и рыхлыми. Зато он отлично гармонирует с рисом, грибами, овощами, в том числе при быстром обжаривании на сильном огне. Хорошо ведет себя в соусах и при загущении овощных супов.Больше всего шортенинг понравился мне в выпечке - пробовала в маффинах, яблочном пироге и овсяных печеньях, придает рассыпчатую структуру, выпечка с ним долго не черствеет, что для моей семьи исключительно актуально, поскольку любую шарлотку, которую я вдруг раз в пару месяцев сваяю в порыве внезапного вдохновения, мы с мужем потом мучительно едим почти неделю. При использовании в выпечке следует иметь в виду - поскольку в шортенинге совсем нет водной фазы, в тесто его кладут в меньшем количестве, чем сливочное масло, примерно на треть.

Надеюсь, мой отзыв был вам полезен. Делая покупки до конца декабря, не забывайте вводить в корзину праздничный код YEAREND10, который подарит вам скидку в размере 10% на все заказы, дороже 40 долларов.

iherbfans.livejournal.com

Шортенинг - Вкусняха

  • 1 shortening1. n укорачивание, уменьшениеshortening of radius — уменьшение радиуса2. n сокращение, урезываниеshortening defense — сокращение фронтаfungistatic shortening — фунгистатический шортенингplasticized shortening — пластифицированный шортенингshortening consistometer — консистометр для шортенингаmeat fat shortening — шортенинг на основе твердого жираshortening blending tank — чан-смеситель для шортенинга1.contraction (noun) abbreviation; abridgment; compendium; condensation; contraction; curtailment; cut; cutting; editing; reducing; reduction; truncation2.briefing (verb) abbreviating; abridging; briefing; cropping; curtailing; cutting; cutting back; lopping; retrenching; slashing; truncatingEnglish-Russian base dictionary
  • 2 shortening shortening pres. p. от shorten shortening жир, добавляемый в тесто для рассыпчатости shortening сокращение shortening уменьшение shortening of maturity сокращение срока долгового обязательства shortening of term to maturity сокращение оставшегося срока погашения долгового обязательства English-Russian short dictionary
  • 3 shorteningАнгло-русский словарь строительных терминов
  • 4 shortening сокращение, укорачивание shortening of earth crust by faulting сокращение земной коры при сбросообразовании crustal shortening сокращение земной коры tangential shortening of earth surface тангенциальное сокращение земной поверхности English-Russian dictionary of geology
  • 5 shorteningсокращениеимя существительное:сокращение (reduction, contraction, abbreviation, shortening, shrinking, shrinkage)укорачивание (shortening)урезывание (curtailment, cutting, shortening) Англо-русский синонимический словарь
  • 6 shorteningАнгло-русский строительный словарь
  • 7 shorteningБольшой англо-русский и русско-английский словарь
  • 8 shorteningАнгло-русский словарь технических терминов
  • 9 shorteningshortening due to shrinkage — укорочение от усадкиjump shortening — укорочение команд переходаEnglish-Russian big polytechnic dictionary
  • 10 shortening 2. n жир, добавля́емый в те́сто для рассы́пчатости Англо-русский словарь Мюллера
  • 11 shorteningEnglish-Russian dictionary of mechanical engineering and automation
  • 12 shortening ['ʃɔːtnɪŋ] 1) сокращение, укорочение2) кул. жир, добавляемый в тесто для рассыпчатостиvegetable shortening — растительное маслоАнгло-русский современный словарь
  • 13 shortening shortening сокращать уменьшение см. также shorten Персональный Сократ
  • 14 shorteningуменьшение длины укорачивание — [Я.Н.Лугинский, М.С.Фези-Жилинская, Ю.С.Кабиров. Англо-русский словарь по электротехнике и электроэнергетике, Москва, 1999 г.]
    • электротехника, основные понятия

Англо-русский словарь нормативно-технической терминологии

  • 15 shortening

    [ʹʃɔ:tnıŋ]

    1. 1) укорачивание, уменьшение

    2) сокращение, урезывание

    2. шортенинг ()

    НБАРС

  • 16 shortening

    Англо-русский офтальмологический словарь

  • 17 shortening

    Англо-русский металлургический словарь

  • 18 shortening

    1) заковка

    2) укорачивание3) укорачивающий4) укорочение5) шортенинг

    6) сокращение

    Англо-русский технический словарь

  • 19 shortening

    ['ʃɔːtnɪŋ]

    1) Общая лексика: добавляемый в тесто для рассыпчатости, жир, сокращение, укорочение, уменьшение, урезывание

    2) Техника: уменьшение длины

    3) Математика: сокращение длины

    4) Лингвистика: сложносокращённое слово, сокращенное слово

    5) Автомобильный термин: укорачивание

    6) Кулинария: добавление жира в тесто, добавлять жир в тесто, разрыхлитель

    7) Лесоводство: разделка, раскряжёвка

    8) Металлургия: осадка, укорочение

    9) Пищевая промышленность: укорачивающий, укорачивающийся, шортенинг

    10) Реклама: шортенинг

    11) Автоматика: обжатие с уменьшением длины, укорочение

    12) Яхтенный спорт: сокращение дистанции

    Универсальный англо-русский словарь

  • 20 shortening

    [`ʃɔːtnɪŋ]

    сокращение, укорочение

    жир, добавляемый в тесто для рассыпчатости

    Англо-русский большой универсальный переводческий словарь

  • Страницы

    Источник: https://translate.academic.ru/Shortening/en/ru/

    Shortening: Good or Bad?

    Shortening is a type of fat used in cooking and baking.

    It is typically made from hydrogenated vegetable oil and has a long history of use in American kitchens that dates back to the early 1900s.

    However, shortening has fallen favor during the past few decades because of its high trans fat content. For this reason, most food companies are reformulating their products to be trans-fat-free.

    So should you still avoid shortening? This article takes a look at the research, explaining what shortening is and how it affects your health.

    The term “shortening” technically refers to any type of fat that is solid at room temperature. This includes butter, margarine and lard.

    Shortening can be made from either animal fat or vegetable oil, but shortening made from partially or fully hydrogenated vegetable oil is more common nowadays.

    Shortening is most commonly made from vegetable oils soybean, cottonseed or refined palm oil, which are naturally liquid at room temperature.

    However, the chemical structure of the oil is changed through a process called hydrogenation. This causes the oils to become more solid, creating a thick texture that makes shortening good to use for specific types of cooking and baking.

    It also allows shortening to be very shelf-stable and stored at room temperature.

    Because of shortening's unique characteristics, it is most commonly used in baking pastries and for frying. There are many different brands, but Crisco is the most well-known brand in the US.

    Bottom Line: Shortening is a type of fat used in baking and frying. The term now almost always refers to shortening made from vegetable oil.

    Shortening is used for specific purposes in cooking and baking.

    During normal mixing and baking, wheat flour's gluten strands stretch and form a matrix. This gives baked goods bread a chewy, stretchy texture.

    But when a fat such as shortening is cut into flour before baking, it coats the gluten strands, preventing them from lengthening and forming a tough matrix.

    It shortens the gluten and creates a tender, short, crumbly or flaky product. This is where shortening gets its name, but all types of solid fat can also serve this purpose.

    However, vegetable shortening is cheaper and more shelf-stable than other types of shortening butter or lard. It's also higher in fat than butter, so it produces a softer, flakier and more tender pastry.

    Nevertheless, some people prefer butter because it has a richer flavor and produces a chewier, crispier product. Therefore, which fat is superior for baking really depends on the texture and taste you prefer.

    Shortening is traditionally used in pastries such as cookies, pie crusts, cakes or frosting.

    It's also frequently used for frying because it has a high melting point and is more heat-stable than oil. This results in fewer undesirable compounds forming in the fat and also produces a final product that's less greasy.

    Bottom Line: Shortening is used in baking to give pastries a tender texture. Many people use shortening because it's cheaper, higher in fat and more stable than other types of fat.

    Un butter or margarine, which contain approximately 80% fat, shortening is 100% fat.

    Therefore, it is very high in calories and contains neither carbs nor protein. It also contains very few vitamins and minerals (1).

    For example, a tablespoon (13 grams) of shortening may contain:

    • Calories: 113
    • Total fat: 12.7 grams
    • Unsaturated fat: 8.9 grams
    • Saturated fat: 3.2 grams
    • Trans fat: 1.7 grams
    • Vitamin K: 8% of the RDI

    However, it is important to note that many newer formulations of shortening are trans-fat-free. These shortenings replace trans fats with slightly higher amounts of saturated and unsaturated fats.

    Bottom Line: Un some other types of fat, shortening contains 100% fat. Therefore, it is very high in calories and low in nutrients.

    Since the invention of hydrogenation, shortening has been made from partially hydrogenated vegetable oil.

    Hydrogenation turns liquid vegetable oil into a solid by bombarding the oil with hydrogen atoms. This changes the chemical structure of the oil from mostly unsaturated to mostly saturated.

    Saturated fats have a straighter, flatter molecular structure. Therefore, they pack together more tightly. When an oil is fully hydrogenated, it becomes very hard.

    When an oil is only partially hydrogenated, it is still somewhat soft and has a creamy, spreadable texture. For this reason, the superior texture of partially hydrogenated vegetable oils makes them the ideal shortening.

    Unfortunately, partial hydrogenation also creates artificial trans fats, which have serious negative health effects.

    Trans fats raise your risk of heart disease, death from heart disease, heart attack and stroke. They also raise your “bad” cholesterol levels, lower your “good” cholesterol and cause inflammation and the hardening of your arteries (2, 3, 4, 5).

    Trans fats can also make it hard for your cells to communicate, impairing the functions of your nervous system and affecting brain and psychological health (6).

    For these reasons, since 2006 the FDA has required all food labels to list the trans fat content (3).

    Consequently, most food companies have reformulated their products to remove all or most trans fats. Most shortenings are now advertised as being trans-fat-free.

    However, the current labeling laws make it difficult to tell if a food still contains trans fats. That's because if a food contains less than 0.5 grams of trans fats per serving, it can be listed as 0 grams.

    To find out if your shortening contains trans fats, read the ingredients list. If it contains partially hydrogenated vegetable oil, then it contains trans fats too.

    Bottom Line: Shortening was traditionally made with partially hydrogenated vegetable oil. Partial hydrogenation creates a smooth, spreadable texture, but also produces harmful trans fats.

    In 2015, the FDA decided that trans fats are no longer “generally recognized as safe” due to the health risks they pose. Therefore, food companies have until mid-2018 to remove all partially hydrogenated oils from their products (7).

    The FDA's decision, as well as the public's increasing awareness of the dangers of trans fats, has forced companies to find alternatives to partially hydrogenated oils.

    Most shortenings are already free of trans fats, and they are now made with a combination of fully hydrogenated palm oil and soybean oil.

    When oils are fully hydrogenated, they are completely changed from unsaturated fats to saturated fats, so no trans fats are produced. Yet full hydrogenation results in a very hard fat, which no longer has a soft, spreadable texture.

    Therefore, fully hydrogenated oils are commonly blended with liquid oil in a process called interesterification, which results in a spreadable texture.

    The lack of trans fats in newer recipes means that these shortenings do not carry the same health risks as traditional shortening that does contain trans fats.

    However, the health effects of interesterified fats are still largely unknown. There simply has not been enough research yet to know how these fats affect heart and metabolic health in the long term (7).

    A few studies in rats have found that high levels of interesterified fats have negative effects on blood lipids. However, these effects have not been seen when these fats are eaten in more normal amounts (8).

    Only time and more research can tell how interesterified fats truly affect health.

    Nevertheless, shortening is still highly processed and is typically only used to make fried foods or pastries that are high in added fat and sugar.

    Therefore, while it's okay to enjoy the occasional treat, it is a good idea to limit your use of shortening overall.

    Bottom Line: Most types of shortening have been reformulated to be trans-fat-free. However, shortening is still highly processed and the health effects of the new methods are still unknown.

    In addition to limiting your intake of foods that contain shortening, you can also replace shortening with other alternatives in recipes.

    Butter

    Butter is probably the most popular alternative to shortening. Many people actually prefer butter because of the rich flavor it adds.

    Some people are hesitant to use butter because it is naturally high in saturated fat, containing about twice as much as shortening.

    In the past, health experts have claimed that eating saturated fat is linked to a higher risk of heart disease (9).

    However, several recent scientific reviews have not found that link. There is also some evidence that the natural trans fats found in dairy products may even have some benefits for metabolic and heart health (4, 9, 10).

    Therefore, butter is a suitable alternative to shortening in most recipes. Just be aware that the water in butter may create a slightly different texture than shortening would.

    Clarified butter, which contains very little water, is also a good alternative.

    Palm or Coconut Oil Shortenings

    Coconut and unrefined palm oil are naturally high in saturated fat, which makes them solid at room temperature.

    This solid, spreadable texture means they are easy replacements for shortening.

    Many brands now sell alternative shortenings made from pure palm or coconut oil, which can replace shortening at a 1:1 ratio.

    Additionally, coconut oil may have some health benefits.

    But these options are not without drawbacks. Coconut oil may give foods a nutty or coconut flavor. And palm oil has come under fire because harvesting it has negative effects on the environment.

    Other Plant Oils

    Most plant oils are high in monounsaturated and polyunsaturated fats, which causes them to be liquid at room temperature. So they are only a good choice for recipes that call for melted shortening.

    Some evidence shows that replacing saturated fat in the diet with unsaturated fat can reduce your risk of heart disease (2).

    However, some types of plant oils are also rich in omega-6 fatty acids, which most people already consume far too much of (2).

    Additionally, it's important to make sure that the cooking temperature does not exceed the smoke point of the oil you use.

    When some oils become overheated, they produce harmful compounds that have negative health effects. Some plant oils are good choices for cooking, while others are not. Check out this article for more information on which oils are the best for cooking.

    Bottom Line: Shortening can be replaced with alternatives butter, coconut oil, palm oil or other healthy plant oils.

    With the recent reformulation of many recipes, most shortenings no longer carry the harmful health risks of trans fats.

    However, they are still highly processed and the health effects of the new methods for creating shortening are not yet known.

    Additionally, shortening is high in calories and offers no nutritional benefits.

    Therefore, it's a good idea to limit your intake of shortening and use healthier alternatives when possible.

    Источник: https://www.healthline.com/nutrition/shortening

    Cooking Tips

    Which is better for pie crusts, lard or shortening? Well, scientifically, it’s lard.

    Shortening has smaller molecular crystals than lard, which is good, because the smaller crystals mean that more air can be trapped between them, which is great when you want something to rise.

    Lard, though, has larger crystals and less air between it, and you really don’t want pie crusts to do any rising. As for using Shortening rather than lard on a “health” basis, remember that while both are saturated fats, Shortening also contains trans-fats.

    Unless a recipe says otherwise, you should use shortening cold — such as in crusts, biscuits, dumplings, etc.

    Substitutes

    Because shortening is essentially flavourless, you can use it as a substitute for mostly any other fats in baking or cooking. You can use it to fry in, or use when a recipe calls for butter or lard.

    Instead of shortening, you can use butter, margarine, lard or dripping when a solid fat is required — for instance, for working into pastry or dough. When shortening will be melted and then added to a recipe in a liquid state, or when it is melted and used for frying, then a vegetable oil could be used instead.

    Nutrition

    Nutrition will vary by brand. Most will almost certainly contain saturated fats. In 2007, Crisco was reformulated to eliminate trans fat.

    Equivalents

    1 lb (450g) block = 2 1/2 cups

    1 cup shortening = 200 g / 7 oz3/4 cup shortening = 150 g / 6 oz (rounded)

    2/3 cup shortening = 125 g / 5 oz (rounded)

    Storage Hints

    You can store shortening at room temperature for up to a year.

    Many North Americans, though, have always kept it in the refrigerator, and panic when it has been left the fridge on the counter for a short while — even though they bought it off an unrefrigerated store shelf. Storing it in the fridge, though, would extend the storage life, and does keeps it cold and ready to go for pastry.

    History Notes

    Crisco 1911 packaging

    The world’s most famous Shortening, Crisco, first hit the market in 1911. Procter & Gamble introduced it as a less-expensive alternative to animal fats and butter — it was the first Shortening made entirely from vegetable oils.

    The white paper wrapping would have emphasized to consumers the purity of the product, compared to some of the animal fats sold at the time.

    What made Crisco possible was the discovery of the hydrogenation process, which let P & G make Shortening that would stay solid regardless of temperature.

    [Ed: some sources feel that Snowdrift Shortening (made from cotton-seed oil purified in the process discovered by David Wesson in 1899) was the first all-vegetable-oil shortening, but they do not give a year to support their claim.]

    Many budget-conscious households came to use Shortening a great deal in their baking as it was more economical than butter. This was particularly true in areas where another alternative, margarine, was either banned or subject to prohibitive taxes.

    Источник: https://www.cooksinfo.com/shortening

    Поделиться:

    Нет комментариев

    vkysnjaha.ru

    Про шортенинг

    ?

    Category: Оригинал взят у postalena_live в Про шортенинг- кулинарный жир для выпечки и жарки от Nutiva, который некоторые исключительно предприимчивые девушки, судя по отзывам на айхербе, используют зачем-то в косметических целях.

    Не то чтобы я много жарю, а уж выпекаю и того меньше, но когда приходится готовить продукты, нуждающиеся в обжаривании на сковороде, поневоле задумаешься, какой жир лучше использовать. Обычно у меня в ходу оливковое масло, очень люблю топленый бараний жир, пробую готовить и на кокосовом. Из интереса как-то купила Nutiva, Organic Shortening, оригинальная смесь красного пальмового и кокосового масел, 15 унций (425 г), продукт в общем понравился и даже прижился на моей кухне (во всяком случае, лишним не стал), покупаю в последний год на айхербе не однократно, аналогов в наших магазинах не заметила.

    Из истории продукта. Классическим примером шортенинга считается кулинарный жир Crisco, который с 1911 года выпускает компания Procter & Gamble на основе гидрогенизированного хлопкового масла. Технология, вообще-то была изначально предложена предпринимателям для производства мыла, но американцы нащупали другую золотую жилу, увидев дешевый промышленный способ получения тугоплавких растительных жиров, не портящихся без холодильника и пригодных в пищу. Так родился шортенинг. Трансжиры в гидрогенизированных маслах в те времена никого не смущали (о них попросту еще не знали). Но за 100 с лишним лет существования технологии мир сильно изменился и сейчас даже пресловутый дедушка Crisco выпускается без трансжиров.

    Чем хорош шортенинг Nutiva? В составе Nutiva, Organic Shortening, оригинальная смесь красного пальмового и кокосового масел, 15 унций (425 г) только органическое пальмовое масло, а так же нерафинированные красное пальмовое и кокосовое масла холодного отжима. Продукт не гидрирован и и не содержит трансжиров. Сертифицирован QAI, IMO, B Corporation, гордо носит значок USDA organic, не содержит GMO продуктов.

    Потребительские качества продукта. Шортенинг приезжает в удобной пластиковой коробочке, заклеен мембраной из толстой фольги под крышкой. Внутри - плотный жир приятного желтого цвета с легким (вернее, слабым) запахом кокоса. Вкус слабовыраженый, нейтральный, не оставляет жирного послевкусия. При комнатной температуре не плавится, храню в холодильнике.

    Производитель предлагает использовать этот кулинарный жир для жарки и выпечки.Пробовала его и так и сяк, впечатления сводятся к следующему - пригоден. Но не универсален. Так, классический омлет или глазунья, будучи пожаренными на шортенинге Nutiva приобретают нетипичный для яиц оттенок вкуса, который мне не нравится. Не то чтобы кокосовый... нет, просто какой-то чужеродный. Тоже самое касается любых мясопродуктов или птицы. Вкусовщина, конечно, но такие блюда на топленом бараньем жире мне кажутся вкуснее. Оладушки, приготовленные на шортенинге, становятся слишком тяжелыми и рыхлыми. Зато он отлично гармонирует с рисом, грибами, овощами, в том числе при быстром обжаривании на сильном огне. Хорошо ведет себя в соусах и при загущении овощных супов.Больше всего шортенинг понравился мне в выпечке - пробовала в маффинах, яблочном пироге и овсяных печеньях, придает рассыпчатую структуру, выпечка с ним долго не черствеет, что для моей семьи исключительно актуально, поскольку любую шарлотку, которую я вдруг раз в пару месяцев сваяю в порыве внезапного вдохновения, мы с мужем потом мучительно едим почти неделю. При использовании в выпечке следует иметь в виду - поскольку в шортенинге совсем нет водной фазы, в тесто его кладут в меньшем количестве, чем сливочное масло, примерно на треть.

    Надеюсь, мой отзыв был вам полезен. Делая покупки до конца декабря, не забывайте вводить в корзину праздничный код YEAREND10, который подарит вам скидку в размере 10% на все заказы, дороже 40 долларов.

    Tags: Проверено на себе, Продукты питания

    postalena-live.livejournal.com

    Перевод shortening с английского на русский

    • 1 shortening

      English-Russian base dictionary > shortening

    • 2 shortening

      shortening pres. p. от shorten shortening жир, добавляемый в тесто для рассыпчатости shortening сокращение shortening уменьшение shortening of maturity сокращение срока долгового обязательства shortening of term to maturity сокращение оставшегося срока погашения долгового обязательства

      English-Russian short dictionary > shortening

    • 3 shortening

      Англо-русский словарь строительных терминов > shortening

    • 4 shortening

      сокращение, укорачивание shortening of earth crust by faulting сокращение земной коры при сбросообразовании crustal shortening сокращение земной коры tangential shortening of earth surface тангенциальное сокращение земной поверхности

      English-Russian dictionary of geology > shortening

    • 5 shortening

      Англо-русский синонимический словарь > shortening

    • 6 shortening

      Англо-русский строительный словарь > shortening

    • 7 shortening

      Большой англо-русский и русско-английский словарь > shortening

    • 8 shortening

      Англо-русский словарь технических терминов > shortening

    • 9 shortening

      English-Russian big polytechnic dictionary > shortening

    • 10 shortening

      2. n жир, добавля́емый в те́сто для рассы́пчатости

      Англо-русский словарь Мюллера > shortening

    • 11 shortening

      English-Russian dictionary of mechanical engineering and automation > shortening

    • 12 shortening

      Англо-русский современный словарь > shortening

    • 13 shortening

      shortening сокращать уменьшение см. также shorten

      Персональный Сократ > shortening

    • 14 shortening

      уменьшение длины укорачивание —

      [Я.Н.Лугинский, М.С.Фези-Жилинская, Ю.С.Кабиров. Англо-русский словарь по электротехнике и электроэнергетике, Москва, 1999 г.]

    Тематики

    • электротехника, основные понятия

    Синонимы

    EN

    Англо-русский словарь нормативно-технической терминологии > shortening

  • 15 shortening

    [ʹʃɔ:tnıŋ]

    1. 1) укорачивание, уменьшение

    2) сокращение, урезывание

    2. шортенинг ()

    НБАРС > shortening

  • 16 shortening

    Англо-русский офтальмологический словарь > shortening

  • 17 shortening

    Англо-русский металлургический словарь > shortening

  • 18 shortening

    1) заковка

    2) укорачивание 3) укорачивающий 4) укорочение 5) шортенинг

    6) сокращение

    Англо-русский технический словарь > shortening

  • 19 shortening

    ['ʃɔːtnɪŋ]

    1) Общая лексика: добавляемый в тесто для рассыпчатости, жир, сокращение, укорочение, уменьшение, урезывание

    2) Техника: уменьшение длины

    3) Математика: сокращение длины

    4) Лингвистика: сложносокращённое слово, сокращенное слово

    5) Автомобильный термин: укорачивание

    6) Кулинария: добавление жира в тесто, добавлять жир в тесто, разрыхлитель

    7) Лесоводство: разделка, раскряжёвка

    8) Металлургия: осадка, укорочение

    9) Пищевая промышленность: укорачивающий, укорачивающийся, шортенинг

    10) Реклама: шортенинг

    11) Автоматика: обжатие с уменьшением длины, укорочение

    12) Яхтенный спорт: сокращение дистанции

    Универсальный англо-русский словарь > shortening

  • 20 shortening

    [`ʃɔːtnɪŋ]

    сокращение, укорочение

    жир, добавляемый в тесто для рассыпчатости

    Англо-русский большой универсальный переводческий словарь > shortening

  • Страницы

    translate.academic.ru

    shortening - это... Что такое shortening?

    • Shortening — is a semisolid fat used in food preparation, especially baked goods, and is so called because it promotes a short or crumbly texture (as in shortbread). The term shortening can be used more broadly to apply to any fat that is used for baking and… …   Wikipedia

    • shortening — s.n. Specie de grăsimi animale sau vegetale de consistenţa unturii folosite în industria alimentară. [pr.: şórtning] – cuv. engl. Trimis de LauraGellner, 22.07.2004. Sursa: DEX 98  SHORTENING [ŞORTNING] s. n. specie de grăsimi animale sau… …   Dicționar Român

    • shortening — ● shortening nom masculin (anglais shortening, matière grasse) Corps gras utilisé dans la fabrication des biscuits pour les rendre croustillants …   Encyclopédie Universelle

    • Shortening — Short en*ing, n. 1. The act of making or becoming short or shorter. [1913 Webster] 2. (Cookery) That which renders pastry short or friable, as butter, lard, etc. [1913 Webster] …   The Collaborative International Dictionary of English

    • shortening — index curtailment, decrease, decrement, deduction (diminution) Burton s Legal Thesaurus. William C. Burton. 2006 …   Law dictionary

    • shortening — butter or other fat used in baking, 1796, from shorten make crumbly (1733), from SHORT (Cf. short) in the secondary sense of easily crumbled (early 15c.), which perhaps arose via the notion of having short fibers. This is also the sense behind… …   Etymology dictionary

    • shortening — ► NOUN ▪ fat used for making pastry …   English terms dictionary

    • shortening — [shôrt′ n iŋ, shôrt′niŋ] n. 1. the act of making or becoming short or shorter 2. edible fat, esp. as used to make pastry, etc. crisp or flaky …   English World dictionary

    • shortening — /shawrt ning, shawr tn ing/, n. 1. butter, lard, or other fat, used to make pastry, bread, etc., short. 2. Phonet. the act, process, or an instance of making or becoming short. 3. Ling. a. the act or process of dropping one or more syllables from …   Universalium

    • Shortening — Shortenings sind Suspensionen von kristallinen Fetten in Öl oder halbflüssigen Fetten. Der deutsche Handelsname ist ungehärtetes Pflanzenfett . Die festen Fette kommen dabei häufig in der stabilen β Modifikation vor und sind nur zu ca. 1% gelöst …   Deutsch Wikipedia

    • shortening — n. (esp. AE) vegetable shortening * * * [ ʃɔːtnɪŋ] (esp. AE) vegetable shortening …   Combinatory dictionary

    regional_studies.academic.ru


    Смотрите также